Tanárok

"Nem szégyen a tudás, de hasznos". Móki
Kéri Gábor - gitár, zenekari gyakorlat, a tábor vezetője

 

1980-83-ig Snétberger Ferencnél tanul klasszikus - majd jazz-gitárt.
1984-től a legendás Koszta Lukács tanítványa Münchenben. Müncheni és délnémet klubokban fellép többek között Klaus Doldingerrel (Passport), Joe Kienemannal (Bajor Rádiózenekar), Tony Lakatossal, meghívott vendég az Al Porcino Big Bandben.

Közben itthon Frankie Lato „Djangology” zenekarával és saját quartettjével koncertezik (CD:Kery G Project).

A münchenben élő indiai Tablamesterrel, Shankar Lal – lal 2006-ban megalapítja az „Eastwing” zenekart, és főként saját kompozíciókból, indiai és magyar népzenei feldolgolgozásokból álló műsorukkal németországi és hazai koncerteken mutatkoznak be sikerrel. CD felvételeiken és koncertturnékon olyan kiválóságok működnek közre ,mint Sangoma Everett, Tony Lakatos, Dresch Mihály, Nagy János, Lattmann Béla.

Nagy János - zongora, zenekari gyakorlat, művészeti vezető

 

Zenei tanulmányait a salgótarjáni Váczi Gyula Zeneiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán végezte jazz-zongora, zeneszerzés szakon. Jelenleg az In Line, a New Brand, a European Mantra tagja, és Mózes Tamara énekes, zongoraművésszel koncertezik.

Saját trióját (Hard Line Trió, majd Nagy János Trió) 1994-ben alapította. A trióval 2001-ben a Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal. A Gramofon Magazin kritikusai a koncertet az Év Jazz eseményének szavazták. 2002májusában Dewey Redman volt az együttes partnere. 2004-ben Pálhegyi Máté fuvolaművésszel megalapította a Free Style Chamber Orchestrát.

Számos hazai és külföldi fesztivál fellépője, s olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint AlDi Meola, Alex Acuna, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Dominiqe Di Piazza, Kim Plainfield, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Mike Stern, Paco Sery, Shankar Lal, Tony Lakatos, Vinx, DreschMihály, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor, Mohai Tamás, Zsoldos Béla, Lattmann Béla, CsepregiGyula, Vasvári Pál.

A Kodolányi János Egyetem jazz-zongora tanára. 2018-ban Mózes Tamarával megalapították saját zeneiskolájukat, A Mi Zenénk Alkotó Műhelyt. A jazz-zongora oktatás alapfokú tantervének és módszertanának írója. 

Saját együttesein (Nagy János Trió, Free Style Chamber Orchestra) kívül, a Djabe, a Balkán Union, a European Mantra és a Makovics Dénes Szextett tagja.

Legfontosabb díjak, elismerések:

2018 - Artisjus zenetanári díj
2011 – Erkel Ferenc díj
2005 – Artisjus Zenei Alapítvány díja
2003 – eMeRton-díj az „Év hangszeres szólistája” kategóriában
2001 – Az „Év jazz koncertje” díj David Murray-vel a győri Mediawave Fesztiválon
2000 – eMeRton-díj: Hungarian Worldmusic Orchestra „Év jazz-együttese”
1998 – eMeRton-díj: In Line együttes „Év jazz-együttese”
1997 – Getxo Nemzetközi Jazzfesztivál, „Legjobb szólista” díj

Jancsa 01 Jo.jpg

DOMINIQUE DI PIAZZA - basszusgitár

Dominique Di Piazza egyedi pengetéstechnikájú basszusgitáros, aki öthúros hangszerének utánozhatatlan virtuóza. Hazája kiválóságai mellett játszott John McLaughlinnal és Trilok Gurtuval, bejárta Amerikát, Afrikát és Indiát. Xavier Desandre Navarre partnerei között volt Gil Evans, Michel Portal, Randy Brecker, David Sanborn, Charlie Haden és Tania Maria. Filmzenéjén hallhattuk többek közt Luc Besson Leon, a profi vagy Menno Meyjes Manolete című alkotásaiban. 

http://www.dominiquedipiazza.com/bio_us.htm

​Vincent Mascart (FR) - szaxofon, zenekari gyakorlat

Észak-Franciaországban született, az amiens-i konzervatóriumban végezte klsszikus tanulmányait. Párhuzamosan tanult jazzt és Párizsba költözött, a C.I.M. Konzervatórium hallgatója lett. Számos fesztiválon, koncerten játszott a világban: Montreux, Rome, Madrid, Bruxelles, Les Vieilles Charrues, Toronto, Foix, Nancy Jazz Pulsations, Jazz à la Martinique, Vlotho, Amiens, La Rochelle, Mexico, Paleo festival Nyon, Milan, Istanbul, Tourcoing, Coutances, Auxerre, Berlin, Barcelone, festival Gnaoua d’Essaouira, Guemares Alger, Dijon, Troyes, Bercchida, Porto, Paris, Toulouse, Shanghai, Moers, Budapest, Armenie, Canton Lithuanie, Amsterdam, Vancouver, Montreal, Casablanca, Geneve, Radio France Montbeliard,Cap Vert, Mauritanie, Szenegál.

2010 óta a perpignani Conservatorire Regional jazz tanszékének vezetője.

​Mózes Tamara - ének, zongora, zenekari gyakorlat

Mózes Tamara zongoraművészként diplomázott a budapesti Zeneakadémián, majd Párizsban és Belgiumban folytatta tanulmányait, jazzének- és improvizáció szakon. 2011-ben a Francia Állam ösztöndíjasa, 2015-ben a Magyar Állam Lakatos Ablakos Dezső jazz-ösztöndíjasa. 2017 nyarán a Crest Jazz Vocal Competition (F) nemzetközi zsűrijének tagja volt. 

Zongorista-énekesnőként műsorában a jazz, az improvizáció és a komponált zene világát ötvözi, zenéjével a közönséget intenzív érzelmi és intellektuális utazásra hívja. Új szólólemeze (ének-zongorára és looper-re), melyben a jazz és 7 különböző nép dallamai találkoznak, Cross Folk címmel 2019-ben jelenik meg.

​Mogyoró Kornél - ütőhangszerek

MOGYORÓ Kornél öt éves korában, bátyja hatására kezdett ütőzni, majd autodidakta módon tanult zenélni. Tizenkét éves korában lépett fel először, húszéves korától vallja magát professzionális ütőhangszeresnek. Számos magyar pop-rock zenekarban közreműködött, mint session zenész, mintegy hetven lemezen hallható játéka.
A pop zene mellett a jazz és a világzene tekintetében is az élvonalban tartják számon. Európa legnagyobb jazz- és világzenei fesztiváljain, klubjaiban játszott a magyar és nemzetközi zenei-, tánc-, színházi élet számtalan reprezentánsával  (pl. Presser Gábor, Tátrai Tibor, Palya Bea, European Mantra, Szirtes Edina “Mókus”, Nagy János, Borlai Gergő, Per Mathisen, Kolinda, Vojasa, The Gipsy Doad of Rajastan, Benjamin Herman, Euro African Playground stb..)
Kornél 2013 óta a Roland HPD -20 digitális kézi ütőhangszer nemzetközi endorsere. 2014 óta Meinl Percussion és Meinl Cymbals nemzetközi endorser. 2016 óta a Promark dobverők nemzetközi endorsere.
A JazzMa.hu olvasói és kritikusai szerint is Magyarországon az “év ütőhangszerese” 2014-ben 2015-ben és 2016-ban egyaránt.
Jelenleg tagja a nemzetközi jazz-szupercsapat, a Per Mathisen’s Heavy Weather zenekarnak,  az Eastwing Groupnak, a Kiskalásznak, a Veronaki zenekar vezetője és zeneszerzője. Tóth Evelinnel és Frenkie Látóval pedig trióban muzsikál.

“Mikor zenélés közben teljesen eggyé tudsz válni a hangszereddel és a zenésztársaiddal, az olyan, mintha egy kis időre a bejárást kapnál a Nirvánába. Minden megszűnik körülötted, megszűnik a tudatod. Már nem vagy ember, nem vagy hangszer, hang vagy. Zene vagy.
Ez Isten ajándéka a bolondoknak.”
-Mogyoró Kornél-

kornél.jpg

Szerényi Béla - tekerő, népzene

Ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, előadóművész, tanár, népzenekutató, a Magyar Hangszermíves Céh elnöke

Meggyőződése, hogy a zenei anyanyelv, azaz a népzene ismerete nélkül félanalfabéta az ember.

Több mint húsz éves pályafutása azt bizonyítja, hogy népzenénk mélyreható, alapos ismerete megkönnyíti más zenei műfajok befogadását, megértését még egy olyan nehéz  és korunkban kevéssé ismert hangszeren is, mint a tekerő. Hangszerkészítő, muzsikus és pedagógiai célja egyaránt a tekerő megfelelő helyének megtalálása korunk művészeti életében, a legkülönbözőbb zenei irányzatokban. Előadóművészi gesztusai, hangszerfejlesztései elébe mennek a hangszerrel szemben támasztott elvárásoknak, meglepik a közönséget és minden pillanatban új impulzusokat adnak kollégáinak.

Savanya István - gitár, ének

Savanya István úgy véli, a vers, főleg az énekelt vers egy intellektuális fekete lyuk. Egy olyan picikére összetömörített koncentrált energiaforrás, ami az agyat kikerülve egyenesen a szívbe markol. Ezért óriási élmény egy koncert énekelt versekből. Az a tapasztalata, hogy versek révén nagy hatásfokkal lehet mozogni az emberek között, és jelentőségteljes életet lehet így élni.

- Talán kevesen hisznek ebben, de én ezért vagyok itthon - mondja, majd a kedvenc filmjét meséli, amelynek címe: A keresztút. Megjelenik az ördög: le kell paktálni vele, hogy a zenész jól tudjon bluest játszani.

- Érdekes, hogy ez a motívum a magyar népzenében is jelen van - fűzi hozzá: Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. A filmben szerepel egy klasszikus gitáros, ügyes kezű fiú, aki delta-bluest akar játszani. Visszamegy a forráshoz , játszik-játszik az öreg fekete muzsikusnak, aki sokáig nem veszi komolyan. Azt kérdezi a fiatalember tőle: - Mi a baj, mi hiányzik a zenémből? - A kilométerek - csak ennyi a válasz.